VILA LENT

Naš prvi projekt je bila majhna garsonjera v stanovanjski hiši na Lentu v Mariboru, imenovana Vila Lent. Stanovanje ima odlično južno lego, očaralo pa nas je zaradi svojega staromeščanskega videza, velikih dvokrilih oknih in visokih stropovih.

Ko se je naš TD tim sestal smo se strinjali, da prostora ne smemo zapirati, zato smo uporabili t.i. odprti koncept. Osrednji element je tisti največji in lastnici tudi najpomembnejši tj. postelja, kjer ne bo le spalni del, vendar tudi prostor sproščanja, druženja, učenja,…Postelja je sestavljena iz štirih starih palet, katere smo obdelali, da ni bilo motečih robov oz. delcev, ki bi se lahko zatikali ali celo povzročili kakšno poškodb, vendar pa smo vseeno pustili nekoliko rustikalni videz. Ko smo zbirali material so nam v oči padle zanimive teksture in barve palet, ki so se različno prepuščala zobu časa. Problematiko omar, ki je pri damah navadno vedno pereča, smo rešili tako, da smo postavili tri velike lamele od vrha do tal, ter jih obili z naključno razrezanimi dolžinami desk iz palet. Tako smo dobili koncept garderobne omare pri katerih lahko prosto dostopaš do oblačil. Zunanji dve omari imata na notranji strani police, ki so oblečene v črno-beli časopis in prelakirane, frontalno pa obite s tankimi deščicami palet. Najširši del služi za obešanje večjih kosov oblačil, kot so plašči, jakne, ipd. Na zunanji, torej vidni strani, smo pričvrstili male odlagalne poličke, ki lahko služijo tudi za postavitev raznih vaz, rož, svečk, ipd. Z omarami pa smo rešili še eno problematiko in sicer smo veliko posteljo nekoliko skrili za omarami, občutek spanje pa je tako tudi bolj intimnejši, saj je predel glave skrit. Za prijetnejše počutje smo celotno steno za posteljo prav tako polepili s črno-belim časopisom.

Trash Design dnevna soba vila lent paleta kot zofa prenovljeni stoli in miza

Detajl predalnika mize preoblečenega v časopis in detajl luči, kjer poteka »kabel« iz sredine stropa na različne strani (jedilni in »chill out« kotiček, spalni del in kuhinjski del), kateri se spušča po ukrivljeni kuhinjski žlici. Višino lahko lastnica poljubno regulira.

Trash Design kuhinja pult reciklaža žlice časopis chalkboard

Kuhinja je prav tako odprtega tipa in se tako z barvami in materiali povezuje z ostalimi deli stanovanja. Nismo želeli ustvariti tipične kuhinje z predali, omarami, temveč ponovno bolj odprtega tipa, tako da tudi ta postane družabni prostor, kjer obiskovalci na posebno pralno črno steno, pišejo svoje recepte, ideje, želje, ipd. Na steno smo pritrdili enostavno kuhinjsko luč, ki je narejena iz stare konzerve in prebarvana na črno. Kuhinjski pult je iz obdelanih starih smrekovih desk, police pod pultom pa so tako kot tiste v garderobni omari preoblečene v časopis in prelakirane za boljšo obstojnost. Prav tako smo s to tehniko preoblekli poličke nad pultom, ki so v bistvu deli palete. Za popestritev smo ukrivili in prebarvali nekaj kuhinjskih žličk, ki lahko služijo kot svečniki ali pa kot obešalniki za kuhinjske krpe.

Trash Design vila lent detajli palete luč časopis

Detajla poličke, ki izstopata iz garderobnih omar, ter detajl preproste lučke, ki se poveže z ozadjem stene iz črno-belega časopisja.

Trash Design vila lent jedilni kot prenova mize, stolov, okvir, reciklaža časopis
Trash Design vila lent teksture palete časopis

Ker je spalni del precej zasičen z elementi, smo nasprotni del garsonjere, ki služi kot jedilni kotiček in dodatni »chill out« prostor namenjen tudi gostom, opremili, tako da nekoliko bolj »diha«. Od prijazne gospe smo dobili staro, vendar masivno mizo z bukovega lesa, ki smo jo dodobra zbrusili in prebarvali na belo, kot kontrast pa smo predalnik oblekli v časopis, ki se tako poveže s steno spalnega dela in prevlekami za stole. Stare stole smo prav tako obdelali in jih prebarvali v kontrastno in živahno rumeno barvo, sedala pa kot omenjeno, preoblekli v tkanino z časopisnim vzorcem. Nad mizo smo namestili preprosto luč, ki je sredinsko pozicionirana v star obdelan in prebarvan črn okvir. Koncept sedežne sledi ideji, da je le-ta mobilna, tako da jo lahko lastnica pomika po prostoru npr. do postelje, kjer nato dobi nov namen kot osrednji družabni prostor. Sestavljena je iz velike ameriške palete, starih industrijskih koles in odpadnega mehkega filca.

Trash Design vila lent žlica kabli chalkboard tabla kreda reciklaža, upcycling

Detajl nosilca luči, ki poteka po celem stanovanju, kjer se lahko višina luči poljubno dviguje in spušča, ter detajl t.i. black-board.

Trash Design Vila lent palete postelja vgradna omara reciklaža upcycling