PAR BOROVNIC

Ekipo Trash Design je kontaktiral mlad par, ki sta se namenila urediti svoje gnezdece v simpatični vasici, ki je tako kot samo ime (Borovnica) odeto v zelenje, grmičevje, gozdove...in zelo spontano je nastalo ime »Par borovnic« iz čiste anomalije ob (pre)večkratnemu ponavljanju besed »par«, »Borovnica«...in ja prijelo se je.

Naša misija, seveda ni bila misija nemogoče, zagotovo pa prostor, ki mora biti najbolj premišljen glede funkcionalnosti, tj. kuhinja. Njuno stanovanje je novejšega tipa gradnje, klasično standardizirano, a prijetno, svetlo zahvaljujoč velikim balkonskim oknom (loggia) in seveda južni legi prostora. Ko smo se sestali sta nama povedala, da ne želita klasičnih in dolgočasnih kuhinj, temveč nekaj enostavnega, osebnega s konceptom, kot to počnemo pri nas.

Svetlobni efekt, ki ga izrišejo sence reciklirane luči, sestavljene iz filca in platišče od kolesa (nam znano kot »feltna«). Nad štedilnikom vidna »black box« (piši briši in tudi kaj nariši) omarica, v kateri se skriva izvlečna napa.

Veliko masivnega lesa, da kljub močni kovinski konstrukciji, pridih narave, seveda pa za to poskrbi tudi zeleni vertikalni vrtiček, kjer si bo lahko mlad par tudi pozimi odtrgal kakšno svežo začimbo.

Kombinacija dveh prevladajočih elementov v prostoru; močne kovinske konstukcije (barvana prašno mat) in lesne masive (reciklaža starih obokov). Predalniki, ki to niso v svoji osnovi, so tokrat postali. Nekdaj zaboji za sadje imajo tu funkcijo predalov in visečih omaric. Za vratca pod koritom pa smo ponovno uporabili palete in dobili željene tektsure, ki jih je spreminjal zob časa.

Kuhinjski pult se na koncu spusti in zaključi v kotu 90° z masivno jedilno mizo. Trashisti smo rešili tudi dva prekrasna stola gotove smrti. Prvi je imel izrazito kmečko poreklo, zato smo mu nadeli nenavadno preobleko starih stripovskih junakov Ewoksov (naročnika ljubitelja Star Warsov). Drugi, zagotovo meščan, poškodovan ležal na delovišču, brez desne sprednje noge in polomnjenim (nosilnim) križem, smo mu z veliko truda povrnili nekdanji sijaj.

© 2016 Trash Design, Jurij Vahtar s.p.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle